Nokia 3330 – veksten og døden

Mobiltelefoner kom på det norske markedet på 1980-tallet. Mobiliteten på den tiden var heller liten, og de var noen digre kasser man måtte slepe rundt på. Rundt årtusenskiftet ble mobiltelefoner allemannseie i Norge. De første modellene var fortsatt store, men allikevel kompakte nok til at man kunne ta dem med på byen. Introduksjonen av SMS åpnet også en helt ny dating-verden for datidens tenåringer. Nokia var raskt ute og så potensialet, noe som førte til at det finske selskapet ble markedsledende og kom til å prege ungdomsårene til en hel generasjon.

En enkel og funksjonell telefon

Som ivrig leser av Techstorm.no er du sikkert opptatt av at de elektroniske enhetene dine skal være solide og enkle å bruke, og det var nettopp dette som var suksessformelen til Nokia 3330. De lett gjenkjennelige ringetonene og spill som Snake, Space Impact og Bumper gjorde at stort sett hele verden gikk mann av huse for å skaffe seg telefonen når den endelig ble sluppet i 2001. I tillegg hadde den en relativt lang batteritid med en taletid på rundt 4 timer, og vekten på 133 gram gjorde at den enkelt kunne puttes i lommen. Den forekom også på mange språk og hadde en god SMS-funksjon.

Hva gikk galt for Nokia?

Det er vanskelig å sette fingeren på én bestemt ting som gjorde at Nokia havnet på bakbeina i mobilproduksjonen. Apple og Google så på midten av 2000-tallet et stort potensiale i smart-telefoner, og var raskt ute på markedet med nye modeller med trådløst nett, kamera og musikk. Nokia ble hengende for lenge etter, og da selskapet endelig introduserte en smarttelefon var det for sent. Enden på det finske eventyret ble at Microsoft kjøpte selskapet i 2013, og en æra i nordisk teknologiproduksjon fikk en trist avslutning. Minnene lever allikevel igjen hos mange, og telefonen kan fort få kultstatus i årene som kommer.

Gamle Nokia-telefoner kan fort få et kult-oppsving blant kommende generasjoner